Nieuw pand voor vluchtelingen gekraakt

vluchtflat3Vandaag hebben Amsterdammers een leegstaand kantoorgebouw aan de Jan Tooropstraat 29 gekraakt voor de Vluchtkerkbewoners, omdat zij vanmiddag de Vluchtkerk moesten verlaten.

Deze kerk werd in december 2012 gekraakt toen de groep vluchtelingen na de ontruiming van de Notweg ‘s nachts op straat gezet was op gezag van burgermeester Van der Laan. In de afgelopen zes maanden werd deze omgebouwd tot een onderkomen en actiecentrum dankzij de samenwerking van vluchtelingen en vele vrijwilligers. De overheid heeft al die tijd geen structurele oplossing voor deze groep willen bieden. Nu de groep wederom in de steek gelaten wordt nemen de samenwerkende kraakbewegingen het heft weer in eigen handen en helpen de groep aan een pand.

De samenwerkende kraakbewegingen zijn verontwaardigd over het feit dat de gemeente geen enkele oplossing heeft willen vinden om deze groep te huisvesten, terwijl het recht op onderdak een fundamenteel mensenrecht is. In plaats van dat de gemeente een oplossing zoekt in één van de honderden leegstaande kantoorpanden in Amsterdam, doen ze niets anders dan het uitkeren van een oprotpremie. Wel heeft Van der Laan opgeroepen tot particulier initiatief en hebben stadsdeelvoorzitters aangegeven een nieuwe Vluchtkerk te steunen. De burgemeester schuift zo de verantwoordelijkheid van zich af en laat particulieren opdraaien voor een overheidstaak. Aangezien niemand vandaag met een oplossing is gekomen hebben de samenwerkende kraakbewegingen besloten het breekijzer weer ter hand te nemen.

vluchtflat

Het pand is eigendom van woningcorporatie de Key, het staat al meer dan anderhalf jaar leeg en zal waarschijnlijk op langere termijn gesloopt worden. Een paar jaar geleden zaten er nog enkele sociale organisaties in het pand, maar na het faillisement van de beheerder zijn deze allemaal vertrokken. Er zijn momenteel geen concrete plannen en vergunningen voor de sloop ontbreken. De Key heeft als woningbouwvereniging de sociale plicht eenieder in huisvesting te voorzien, maar laat panden leegstaan waar makkelijk 200 mensen in kunnen wonen. Kortom, op deze plek zouden de vluchtelingen voorlopig moeten kunnen blijven.

Met deze kraakactie willen de samenwerkende kraakbewegingen de vluchtelingen een veilige en zichtbare plek bieden, die voorziet in hun huisvesting en ze de mogelijkheid geeft hun protest door te zetten.

Geen man, geen vrouw, geen mens is illegaal!
Kraken gaat door!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s