Persbericht: Krakers Muntplein 7 willen huren

De krakers van de bovenwoningen Muntplein 7 hebben vandaag een huurvoorstel aan de eigenaar en pachters van dit pand gestuurd. Op deze manier willen zij de gekraakte bovenwoningen van het pand toevoegen aan de woningvoorraad en redden van toekomstige leegstand. De bovenwoningen aan de Munt staan namelijk genomineerd om op basis van de ‘anti-kraakwet’ ontruimd te worden, terwijl er geen enkel toekomstig gebruik is voor deze bovenetages.

Voor de Rijksmonumentale bovenwoningen van Muntplein 7 hebben eigenaar Speerstra jr. en pachters dhr. I. Bar Yehuda en dhr. A. Ohyon geen plannen voor bewoning. Dit is een gesprek tussen de pachters en bemiddelaars van de krakers medegedeeld. Ook is er geen monumenten- bouw- of sloopvergunning aangevraagd om renovatie werkzaamheden uit te voeren. De pachters van het pand  hebben expliciet aan de bewoners laten weten belang te hebben bij de bedrijfsruimte op de begane grond, maar geen plannen te hebben met de bovenetages. De begane grond is inmiddels door de krakers verlaten , omdat eigenaar kon aantonen hier wel structureel gebruik voor te hebben. Bewoner Victor: “Wij willen gewoon wonen en hebben geen belang bij de bedrijfsruimte”.

Met een mogelijke ontruiming van de bovenwoningen Muntplein 7 creëert de gemeente leegstand boven bedrijven. Het is bijna cynisch op te merken dat de gekraakte bovenwoningen op nummer 7 op dit moment de enige bewoonde etages op de Munt zijn. Alle andere woningen boven bedrijfsruimte op de Munt staan leeg, dit probleem doet zich ook voor in de Kalverstraat, Nieuwendijk en vele andere Amsterdamse winkelstraten.

Naast het huurvoorstel hebben de krakers een rechtzaak tegen de Staat aangespannen om een ontruiming tegen te gaan. De rechtszaak zal op 3 maart dienen.

*Hieronder kunt u het huurvoorstel inzien: Huurvoorstel Muntplein 7

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s