41 jaar vrijwilligerswerk beloond met ontruiming

In 1969 gingen een groep kunstenaars en actie collectief Chloroform over tot het kraken van panden in de Koppenhinksteeg in Leiden. De krakers van 1969 hadden hiermee het doel de deuren te openen voor tal van ideële organisaties om hun activiteiten in de verkrotten panden te kunnen ontplooien. Zo konden o.a. de FNV Jongerenbond en Milieudefensie Leiden in de panden hun activiteiten opstarten. Tot de dag van vandaag zijn de panden gebruikt voor initiatieven die door hun maatschappelijke doelstellingen niet op een andere plek in de stad zichzelf konden bedruipen. Zo waren er tot de dag van vandaag nog steeds de succesvolle weggeefwinkel, cultureel centrum Bar & Boos en de Fabel van de Illegaal gehuisvest in de panden.

In 2005 besloot de gemeente Leiden vanwege het maatschappelijk belang van de Vrijplaats voor stad de Vrijplaats te legaliseren, maar zag daar in 2008 wegens ‘geld gebrek’ van af. Vervolgens had de gemeente naar eigen zeggen genoeg gedaan en is het pand onder de verkoop waarde verkocht aan een ontwikkelaar. Het ‘geld gebrek’ is door de gemeente Leiden omgezet in kille winst. De inzet van 41 jaar aan vrijwilligerswerk moest plaats maken voor de hoogstaande verkoop appartementen van een projetontwikkelaar.

Vandaag is het doek dan echt gevallen. Vanmorgen om 08.05 is in opdracht van de burgemeester van Leiden de Mobiele Eenheid begonnen met de ontruiming van de Koppenhinksteeg. De plek waar ooit de allereerste weggeefwinkel van Nederland zijn deuren opende was tegen het einde van de middag ontruimd. De vele actiegroepen en initiatieven voor minderbedeelde en rechteloze mensen die vanuit Vrijplaats werden ontplooit zijn voor velen een voorbeeld geweest. Wij hopen dat de Vrijplaats spoedig middels huur,koop of breekijzer op een andere plek in Leiden zijn waardevolle activiteiten voort kan zetten.

Mocht u meer willen weten over de geschiedenis van dit bijzondere initiatief? Kijk dan op de website en wikipagina van de Koppenhinksteeg.

* Beide foto’s zijn afkomstig van indymedia.org.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s