Reportage brengt misstanden antikraak aan het licht

leegstandzonderzorgenLeegstand zonder zorgen is een reportage gemaakt door Abel Heijkamp die afgelopen 20 augustus in premiere is gegaan. De reportage brengt de misstanden van anti-kraak aan het licht.

Al 30 jaar zijn er in Nederland antikraakbureaus maar tot nu toe is vrijwel niks bekend over antikraak. Duidelijk is wel dat het aantal antikrakers de afgelopen jaren spectaculair is gestegen naar circa 50.000. Volgens de indieners van het wetsvoorstel tegen kraken, moeten antikraakbureaus in de toekomst een nóg grotere rol gaan spelen op de woningmarkt.

Antikraakcontracten blijken structureel in strijd met artikel 12 (huisvrede) van de grondwet. Ook worden er vaak niet inzichtelijk gemaakte vergoedingen betaald zonder dat daar wettelijk gegarandeerde huurrechten tegenover staan. Het contract kan zonder opgaaf van reden worden opgezegd en bewoners worden gedwongen met 2 weken opzegtermijn te verhuizen. Bewoners hebben geen recht op vervangende woonruimte. Daarnaast innen antikraakbureaus zonder rechtsgrond boetes, eisen ze dat bewoners als bewakers optreden en verbieden ze bewoners hun ervaringen openbaar te maken.

De reportage is als een bom ingeslagen en ook wij van het Studenten KraakSpreekUur zijn erg geschrokken van de wijze waarop men omgaat met anti-krakers. De reportage duurt 50 minuten, maar de frappante uitspraken van directeur Remco van Olst van Camelot en de vele anti-krakens zijn de moeite zeker waard en zetten je als kijker goed aan het nadenken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s