Amsterdam een “Villa” Rijker dankzij Valentijnskraak

Amsterdam 14 februari,

Er worden orzen uitgereikt aan de buurtbewoners.
Er worden rozen uitgereikt aan de buurtbewoners.

Op Valentijnsdag (14 februari) hebben de zusjes Roos en Rosa, met behulp van het Studenten KraakSpreekUur (SKSU), Villa Valentijn gekraakt. Een leegstand appartement liggend aan het Vondelpark in Oud West. “Het verkrijgen van een nieuwe woonplek en om op deze manier tegelijk  actie te ondernemen tegen de onnodige leegstand maakt van deze dag pas echt een mooie Valentijnsdag” Aldus de zusjes.

De kraak betreft een benedenverdieping van een appartement, aan de Saxenburgerdwarsstraat 9, dat in ieder geval al sinds 2007 leegstaat. “Wij hebben het appartement gekraakt omdat we het zonde vinden dat deze ruimte leegstaat terwijl wij er prima kunnen wonen” Aldus Roos. De zusjes zijn al een geruime tijd op zoek naar een woonplek in Amsterdam zodat zij in alle rust kunnen studeren en werken, maar hebben deze plek tot vandaag de dag nog niet kunnen vinden. “Door hoge huren en lange wachttijden hebben we geen woning kunnen vinden, om deze reden hebben we de hulp van het SKSU ingeschakeld en hebben zij ons binnen ‘no time’ geholpen aan een woonplek”.

De zusjes zijn niet gaan kraken omdat het makkelijk en goedkoop is, maar een noodzakelijk middel gezien de huidige woningnood onder studenten in Amsterdam. Zij hopen middels de kraak van “Villa Valentijn” aandacht te krijgen voor de grote woningnood onder studenten. “Samen met ons zijn er op dit moment duizenden studenten die een woning zoeken terwijl Amsterdam veel leegstand kent. Door te kraken kunnen wij direct wonen in de rest ruimte van de stad”
Direct na de kraak zijn de zusjes, samen met de aanwezige sympathisanten buren gaan informeren. Dit hebben zij gedaan door aan voorbijganger rozen en ballonnen uit te delen en uitleg te geven van de actie. Ook de voorgevel is direct na de kraak in stijl gehuld en bekleed met hartjesballonnen en rozen. Op deze manier willen de zusjes hun pasgekraakte stekje genaamd “Villa Valentijn” eer aan doen en aan de buurt duidelijk maken dat het pand vrij en toegankelijk is. “We vinden het fijn om goed contact te hebben met onze buren. Buren moeten weten dat zij niet bang voor ons hoeven te zijn, dat we twee studenten zijn die op zoek zijn naar een plek om te wonen en te studeren”

Het SKSU is een initiatief van een groep studenten die kraken, hebben gekraakt of sympathiseren met het kraken. Het doel van het SKSU is studenten bekend te maken met kraken en studenten van a tot z daarin te begeleiden en ondersteunen.

Het SKSU stelt daarnaast dat het een maatschappelijke plicht is van huis- en kantooreigenaren hun leegstaande ruimte in tijdens woningnood en crisis te verhuren aan de groepen die de ruimte hard nodig hebben. “Het gebrek hieraan leidt er toe dat het noodzakelijk is dat studenten zelf in actie komen. Wij helpen studenten hier graag bij”, aldus het SKSU.

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s