PVV stelt Kamervragen over SKSU kraakcursus

Op 20 november hebben de heren Bosma en Brinkman van de PVV in de tweede kamer vragen gesteld over de kraakcursus die het Studenten Kraakspreekuur (SKSU) aanbiedt in het kader van de ASVA cursusweek. 

Op 20 november hebben de heren Bosma en Brinkman van de PVV in de tweede kamer vragen gesteld over de kraakcursus die het Studenten Kraakspreekuur (SKSU) aanbiedt in het kader van de ASVA cursusweek. Refererend aan een artikel op Geenstijl.nl ( http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2008/11/uva_geeft_kraakles.html) vragen zij de ministers van Binnenlandse Zaken en Onderwijs of zij bereid zijn de ASVA te waarschuwen en bij herhaling uit te schrijven bij de UvA. 
Het SKSU vindt het absurd dat de PVV Kamervragen stelt over een cursus die de mogelijkheid tot het legaal kraken van een woning onder de aandacht wil brengen bij studenten. Het SKSU benadrukt hier nogmaals de legaliteit van kraken en daarmee haar verbazing over de Kamervragen. Het SKSU ziet kraken als een middel waarmee de woningnood onder studenten zowel aangekaart als aangepakt kan worden. Het SKSU was dan ook verheugd over de mogelijkheid tot het geven van een cursus in de ASVA cursusweek. 
Dat de leden van de PVV echter anders denken over kraken verbaast het SKSU niet. Om de misverstanden omtrent kraken die heersen bij de PVV uit de weg te ruimen, nodigt het SKSU de heren Bosma en Brinkman van harte uit om aanwezig te zijn bij de cursus aanstaande maandag zodat onduidelijkheden en vragen uit de wereld geholpen kunnen worden. 

Zie hier de kamervragen

Advertentie

4 reacties

 1. Antwoord van minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties), mede namens de ministers van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en van Justitie (ontvangen 15 december 2008)

  1.
  Bent u bekend met het bericht “Universiteit van Amsterdam geeft kraakles”?

  Antwoord 1
  Ja. Overigens is het niet de Universiteit van Amsterdam maar de ASVA die deze activiteit heeft ontwikkeld.

  2.
  Deelt u de mening dat het onacceptabel is dat een studentenvereniging een cursus geeft waar strafbare handelingen worden uitgelegd en aangemoedigd? Zo neen, waarom niet?

  Antwoord 2
  Allereerst wijs ik erop dat het kraken, dat wil zeggen het wederrechtelijk binnendringen in of in gebruik nemen van een pand en dit pand niet op vordering van de rechthebbende aanstonds ontruimen, alleen strafbaar is indien het pand nog in gebruik is (artikel 138 van het Wetboek van Strafrecht) dan wel korter dan een jaar leeg staat (artikel 429sexies van het Wetboek van Strafrecht). Als het pand langer dan een jaar leeg staat, gelden meer vereisten voordat sprake is van een strafbaar feit. Bij het geven van een cursus, waarbij bovendien blijkens het cursusprogramma van de ASVA onder meer uitleg over de toepasselijke regels wordt gegeven, is geen sprake van opzettelijk uitlokken in de zin van artikel 47 van het Wetboek van Strafrecht. Gelet hierop ben ik van mening dat er geen onacceptabele handelingen worden verricht.

  3.
  Bent u bereid het bestuur van de studentenvereniging ASVA een eenmalige waarschuwing te geven, waarna bij herhaling uitschrijving uit de universiteit volgt? Zo neen, waarom niet?

  Antwoord 3
  Neen, zie het antwoord op vraag 2.

  http://parlando.sdu.nl/cgi/showdoc/session=anonymous@3A4302941171/action=doc/pskey=KVR34366/KVR34366.rtf

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s