Studenten heropenen Kraakspreekuur voor jonge woningzoekenden

Na een jaar dicht te zijn geweest opent het Studenten Kraakspreekuur (SKSU) wederom haar deuren voor jonge woningzoekenden in Amsterdam. In Amsterdam bestaat er onder studenten en jongeren  een grote woningnood. De studenten van het SKSU geven middels een wekelijks spreekuur voorlichting over kraken en begeleiden studenten bij het kraken van hun eigen studentenwoning. “Door studenten direct te helpen aan woonruimte gaan wij een bijdrage leveren aan het oplossen van de woningnood”, aldus het SKSU. 
 
Het tekort aan studentenwoningen in Amsterdam is in 2007 door Wethouder voor Volkshuisvesting Herrema geschat op zo’n 7600.
1 
Daarnaast verdwijnen er komend jaar verschillende tijdelijke studentenwooncomplexen. Voor de bewoners is op dit moment nog geen vervangende ruimte gevonden. Hierdoor zal de woningnood nog verder toenemen.  
 
Door de enorme woningnood is elk jaar een grote groep studenten genoodzaakt een kamer te vinden door middel van onderhuur, waarbij ze veelal voor woekerprijzen worden uitgebuit in kleine ruimtes zonder voorzieningen of huurrechten. “Het is een schande dat huisjesmelkers over de rug van studenten grof geld verdienen aan de woningnood”, aldus het SKSU. Veel mensen zijn zich niet bewust van het feit dat het kraken van een woon- of bedrijfsruimte die langer dan een jaar leeg staat, legaal is. Tevens wordt ten onrechte vaak gedacht dat krakers woningen “inpikken”. Niets is minder waar: de leegstaande woningen worden buiten de woningvooraad gehouden. Middels het SKSU willen de studenten dan ook een signaal afgeven naar de politiek. Aan de woningnood en leegstand moet iets gedaan worden. 
 
Het spreekuur zal iedere donderdag van 19:30 tot 21:30 geopend zijn in Schoolstraat 4. Alle studenten en jonge woningzoekenden zijn dan welkom om hulp te vragen bij het vinden van een woning waar ze recht op hebben. 
 
1”Investeren in jongeren- en studentenhuisvesting”, Dienst wonen 9 februari 2007
 
http://www.wonen.amsterdam.nl/nieuws/nieuws_internet/investeren_in  

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s